Kastelen in het Boheemse Woud

375 km

kastelenroute
KASTELENROUTE

Overal in het Boheemse Woud staan kastelen in alle soorten en maten: vestingen die kleine steden bewaken, forten, verscholen in het land, die belangrijke handelsroutes moesten beschermen, en kastelen op het platteland waar de adel van het goede leven genoot.

Overzicht

Acht kilometer ten noorden van Ceske Budejovice komt u via weg 105 bij een van de topattracties van Zuid-Bohemen: 1. Hluboka nad Vltavou.
Het staat op een heuvel boven de rivier de Vltava en is een van de neogotische realisaties (gesl. nov.-mrt.) van de familie Swarzenberg.

hluboka nad vltavou
Hluboka nad Vltavou 1

Dit van oorsprong middeleeuwse fort kwam in 1662 in bezit van de familie.
Twee eeuwen later besloot ze dat Hluboka haar belangrijkste residentie in Bohemen moest worden. Ze besteedde een fortuin om het slot een laatgotisch uiterlijk te geven. Bovendien werd een prachtig park aangelegd dat, ook als het kasteel gesloten is, open is. De architect heeft zich destijds uitgeleefd in het ontwerpen van torens met kantelen en afschrikwekkende verdedigingswerken, ook al viel er bij gebrek aan vijanden niets te verdedigen.


Binnen vallen het fraaie houtwerk en de prachtige meubels en gobelins op. Er zijn een wapenkamer, een bibliotheek en een verzameling Boheemse schilderijen. Even boeiend is de kunstverzameling in de oude manège (paardrijden; gesl. ma.), afkomstig van verschillende gemeentelijke collecties uit Zuid-Bohemen. De collectie loopt van middeleeuwse panelen tot 20e-eeuwse Tsjechische schilderijen. Er zijn twee rondleidingen door het kasteel. De ene is uitgebreid, de andere is korter en vooral interessant voor liefhebbers van wapentuig.
Rijd na Hluboka 24 km verder in noordelijke richting via weg 105 naar Tyn nad Vltavou, houd dan links aan, richting Pisek. Ga bij Albrechtice nad Vltavou in noordelijke richting via kleine wegen naar Zvikov 2, een afgelegen burcht op een beboste bergkam boven het groene water van de Vltava en de Otava (gesl. ma. in mei-sept., ma.-vr. in april en okt., nov.-mrt. alle dagen).

zvikov
Zvikov 2

Deze burcht, die in de 13e eeuw werd gebouwd door de Premysliden, kwam in bezit van de Rozmberks, een invloedrijke feodale familie. Later, in de 17e eeuw, werd het een van de vele bezittingen van de Swarzenbergs. Nadat de burcht in de Dertigjarige Oorlog zwaar beschadigd was geraakt, moest hij gedeeltelijk herbouwd worden. Van het oudere gebouw zijn de enorme 13e-eeuwse ronde toren, de gotische kloostergang en de prachtige, zij het zwaar gerestaureerde fresco’s uit ongeveer 1500 in de kapel bewaard gebleven.
Ga noordwaards via de weg die de Vltava volgt. U komt al snel bij Orlik 3, een ander landgoed van de Schwarzenbergs.

orlik
Orlik 3

Ze hebben het sinds 1719 in bezit. De familie eiste het in 1992 terug nadat de communisten het in de jaren veertig in beslag hadden genomen. Het slot (gesl. ma. in apr.-mei; sept.-okt. en nov.-mrt. alle dagen) werd in de 13e eeuw gebouwd en tijdens de tweede helft van de 19e eeuw verbouwd. Het interieur is uitgevoerd in empirestijl, met veel wapens en porselein en veel voorwerpen die iets vertellen over de geschiedenis van de eigenaren. Het kasteel is schitterend gelegen naast een stuwmeer. Het moet nog mooier geweest zijn vóór de rivier in de jaren vijftig werd ingedamd en het hoog boven de rivier uittorende.

blatna
Blatna 4

Ga terug naar Zvikov, rijd westelijk naar Mirotice en dan verder naar Blatna 4, een kleine stad die bekend staat om zijn rozenkwekerijen. Aan de weg naar Plzen staat een prachtig kasteel met slotgracht (gesl. ma. in half mei-half sept., ma.-vr. in apr.-half mei en half sept.-okt., nov.-mrt. alle dagen).
U komt binnen door een toegangspoort voorzien van een machicoulis. Van het oorspronkelijke 13e-eeuwse gebouw is alleen nog de gotische kapel met zijn fraaie erkervenster over.
De renaissancevleugel, rond 1525 ontworpen door Benedikt Ried, heeft eigenaardige ramen. Een lange rondleiding voert u door het interieur. De meubels zijn gemaakt van hertengeweien.

vimperk
Vimperk 5

Ga vanuit Blatna in zuidelijke richting naar Strakonice en verder via weg 4 naar Vimperk 5 aan de rand van de Sumava. Het dorp ligt weggedoken onder een rots waarop een kasteel staat (gesl. ma. & nov.-apr.).
Het kasteel, dat vanuit het plein te bereiken is via een steil pad, is in de 13e eeuw gebouwd door Premsyl Otakar II. In de loop van de tijd is het herbouwd door de Schwarzenbergs. Het uitzicht is geweldig. Het kasteel huisvest een museum met een collectie glaswerk.

kratochvile
Kratochvile 6

Vervolg uw route naar het oosten, richting Ceske Budejovice. Na 36 km bereikt u het renaissancekasteel van Kratochvile 6 (gesl. ma. in mei-sept., ma.-vr. in april en okt., nov.-mrt. alle dagen). Het is rond 1585 door Italiaanse architecten gebouwd.
De vorm is volkomen symmetrisch en het kasteel is fraai omgeven door muren, paviljoens en strakke tuinen. Oorspronkelijk werd het door de familie Rozmberk gebruikt als jachtslot. Tegenwoordig is het een museum gewijd aan animatiefilms.

rozmberk nad vltavou
Rozmberk nad Vltavou 7

Rijd nu naar het zuiden, richting Cesky Krumlov en verder naar Rozmberk nad Vltavou 7, een dorp met kasteel (gesl. ma. in mei-sept., ma.-vr. in april en okt., nov.mrt. alle dagen), genoemd naar de Rozmberks. De mooiste kamer is de eetzaal die helemaal bedekt is met 16e-eeuwse, Italiaans aandoende fresco’s.

cervena lhota
Cervena Lhota 8

Ga weer terug naar Cesky Krumlov en neem weg 159 in noordoostelijke richting naar Ceské Budejovice. Neem weg 3 richting Tabor en in Drachov de weg naar Jindrichuv Hradec; ga in Kardasova Recice richting Destna en let op de borden naar Cervena Lhota 8.


Het is een lange rit, maar de moeite waard, want dit kasteel (gesl. ma. in mei-sept., ma.-vr. in apr. en okt., nov.-mrt. alle dagen), verscholen in verafgelegen bossen, is het mooiste van alle kastelen. Het roestbruine 16e-eeuwse gebouw, dat van oorsprong gotisch is, wordt omgeven door een slotgracht. Na de meer pompeuze Boheemse kastelen is dit aristocratische oord een juweel.