natuur – water – kunst – cultuur

Wandel door rijke groene wouden en ontdek sprookjesachtige kastelen in een glooiend landschap

Zuid-Bohemen is het gebied in Tsjechië dat zich uitstrekt van het Lipnomeer in het zuidwesten tot Slavonice in het oosten, en Tábor en Písek in het noorden. Het is het vriendelijkste en meest gemoedelijke deel van het land. Het is een gebied met kastelen, fraaie steden en gevarieerd landschap. Het berggebied Sumava biedt vele mogelijkheden om te wandelen, te varen en tot rust te komen. Verder naar het oosten ligt de Trebonsko (streek rond Trebon), een heerlijk gebied vol visvijvers die al in de Middeleeuwen werden aangelegd en nog elk jaar voor de favoriete vis van de Bohemen, de karper, zorgt.

zuidbohemen
ZUID-BOHEMEN

De spil van de streek wordt gevormd door de rivier de Vltava (Moldau), die begint in het Boheemse Woud (het Sumava Nationaal Park).
Dit zeer uitgestrekte, enorm bosrijke gebergte (69.030 ha), op de grens met Duitsland en Oostenrijk, is het grootste van de drie nationale parken in Tsjechië en samen met het Duitse deel vormt dit het grootste boscomplex van Centraal Europa. In die zin is het van onschatbare waarde als biosfeer. De schaarse aanwezigheid van de mensheid in de loop van de geschiedenis, verleent Sumava haar mysterieuze charme. De hoogte van het Sumavagebergte varieert van 600 m in de Otava vallei tot 1378 m op de berg Plechy.

ijsbaan op lipnomeer
NATUURLIJKE IJSBAAN – FRYMBURK

Toeristisch gezien is Sumava vooral een gebied voor rust- en natuurzoekers. Er is een uitgebreid net van wandel- en fietspaden.
In de winter is het een fantastisch gebied om dagen lang ongestoord te skiën, langlaufen of sneeuwwandelen.
Bij Lipno nad Vltavou (Kramolín, zie video op de website), nabij Frymburk zijn de blauwe en rode skipistes vooral in trek bij families met kinderen. Voor schaatsers is het bevroren Lipnomeer in de winter een must.
Deze streek is zeker geschikt voor actieve vakanties.

frymburk
FRYMBURK

In 1958 werd in de bovenloop van de Moldau het Lipnomeer aangelegd. Het Lipnomeer is 45 km lang en met zijn 4.780 ha. het grootste (stuw)meer van Tsjechië. Er kan vanzelfsprekend gezwommen worden.
U kunt op het meer kanoën, zeilen, windsurfen en vooral ook vissen: het Lipnomeer wordt “de vissersparel van Zuid- Bohemen” genoemd.
Voor een verblijf aan het meer is Frymburk ideaal. Deze plaats ligt aan het eind van een schiereiland.
Een veerbootje onderhoudt een verbinding met de zuidoever van het meer.


Vanuit het Lipnomeer baant de Moldau zich doorheen het Zuid Boheemse landschap naar het noorden langs het unieke 14e eeuwse klooster Vyssí Brod, via Rozmberk nad Vltavou (met zijn prachtige burcht), naar Ceský Krumlov.
Het schilderachtige stadje Ceský Krumlov (de ‘parel’ van Zuid Bohemen – zie video op de website) is gelegen aan een dubbele bocht van de snelstromende Vltava (waarop veel wordt geraft). Daarboven ligt, op een reeks rotsen een enorm groot kasteel. De rotsen zijn hier zo grillig dat een rotspunt in de onderbuik van het kasteel steekt. Van 1302 tot 1602 was het kasteel eigendom van de familie Rozmberk, die het fort uitbreidde tot het op een na grootste kasteel van Bohemen. Ceský Krumlov heeft een historische kern die op de lijst van het mondiale culturele erfgoed van de UNESCO staat. In de nauwe straatjes van de oude stad zijn vele huizen in de oorspronkelijk gotische en renaissancestijl behouden gebleven. Het is een gezellig stadje met galerieën, gezellige winkelstraatjes, terrasjes en goede restaurants. Het is ook hét vertrekpunt voor kanotochten op de Moldau. Vanaf de nabijgelegen berg Klet (1083 m) kunt u bij helder weer de toppen van de Alpen zien.
Ten noorden van Ceský Krumlov ligt een ander uitgestrekt beschermd bergachtig bosgebied (met toppen tot over de 1000 m), het Blansky Les.

ceske budejovice
CESKE BUDEJOVICE

Verder stroomafwaarts stroomt de Moldau langs het klooster Zlatá Koruna naar de grootste stad van Zuid-Bohemen, Ceské Budejovice. In eerste instantie vooral bekend vanwege het Budweissbier, is ook deze stad zeker een bezoek waard.
Culturele bezienswaardigheden zijn het grote marktplein (grootste van Tsjechië) met rondom Arcadebogen, de Samson-fontein en de Cerná Vez (Zwarte Toren).

hluboka
HLUBOKA

Nog iets verder noordelijk ligt het sprookjesachtige kasteel Hluboká nad Vltavou, dat veel weg heeft van Windsor Castle in Engeland. Van hieruit kan men de kastelenroute volgen. Een route van 375 km (zie website).
Nog noordelijker, daar waar de Otava in de Moldau uitkomt, vind je Zvíkov (de oudse burcht van Tsjechië) met een imposante 13e-eeuwse ronde toren. De burcht was meer dan 350 jaar eigendom van de Swarzenbergs (ooit de belangrijkste landheren van Bohemen).

trebon
TREBON

Oostelijk van de Moldau strekt zich Trebonsko uit, de streek rond Trébon, die zich kenmerkt door de talloze, meertjes en visvijvers met vooral karper. De machtige familie Rozmberk (die Trébon stichtte) begon al in de 16e eeuw met het kweken van karpers. Hun opvolgers, de Swarzenbergs, zetten het bedrijf voort dat op een gegeven moment 6000 vijvers kende. Een groot deel van dit moerassige gebied is nu natuurreservaat waar allerlei bijzondere diersoorten voorkomen. De stad Trébon is ommuurd en heeft nog veel oorspronkelijke stadspoorten. Het heeft een typisch Tsjechisch plein met arcadehuizen uit de renaissance en een Mariazuil in het midden.

tabor
TABOR

Bezienswaardig zijn verder in het noorden de stad Tábor.
Het hart van de oude stad is het charmante plein, Žižkovo Námestí, waaraan prachtige huizen staan. Aan dit plein staat ook het voormalige raadhuis uit de vijftiende eeuw dat nu als Hussitisch museum is ingericht.
Op het plein staat de kerk die gewijd is aan de verheerlijking van Jezus Christus op de berg Tabor (Chrám Promenení Krista Pána, 1440-1516). De toren van de kerk is 77 meter hoog. Ook een fontein uit 1567 en het bronzen beeld van Jan Žižka van Trocnov (1877) staan op het plein.

pisek
PISEK

Dan heb je nog het stadje Písek, met de oudst bewaard gebleven stenen brug over de rivier de Otava.
In het oosten is de stad Jindrichuv Hradec, met zijn kasteel met rode toren en marktplein met puntgevelhuizen zeker een bezoek waard.

jindrichuv hradec
JINDRICHUV HRADEC

Ten noordwesten hiervan, tussen Tábor en Jindrichuv Hradec in, ligt het renaissancekasteel Cervená Lhota (zie kastelenroute), waarvan het silhouet weerspiegeld wordt in de oppervlakte van de omringende vijver.

landstejn
LANDSTEJN

Verder naar het oosten ligt de burcht Landstejn en het renaissance plaatsje Slavonice.
Nog oostelijker ligt het schilderachtige en gezellige stadje Telc alweer in Zuid-Moravië. Geklasseerd als werelderfgoed.

telc
TELC

Het culturele erfgoed van Zuid-Bohemen is echter beslist niet louter te vinden in de steden. De gehele plattelandsarchitectuur is doordrenkt van het kunstzinnig gevoel. Het unieke geheel aan boerenerven in het dorpje Holasovice (westelijk van Ceské Budejovice) is zelfs toegevoegd aan de UNESCO-lijst van werelderfgoed.
Langs de grens met Oostenrijk, ligt het heuvelachtige natuurgebied de Novohradské Hory. In het plaatsje Nové Hrady beginnen diverse gemarkeerde wandelroutes door deze bosrijke streek.